a

lookartit.com

Φεστιβάλ φωτογραφίας στην Ελλάδα

Share Post

πηγή εικόνας: pinterest.com

Κάθε τέχνη είναι απέραντη. Οτιδήποτε συναντάμε στην καθημερινή μας ζωή μπορεί να χαρακτηρισθεί ως τέχνη. Διεγείρει τον νου, το συναίσθημα, προκαλεί την τέρψη όποια και αν είναι η  μορφή της και αναντίρρητα επηρεάζει τον καθένα από εμάς είτε σε κάποιο στάδιο της ζωής του είτε καθ΄ όλη τη διάρκειά της. Αντικατοπτρίζει το όραμα του καλλιτέχνη, τον ψυχικό του κόσμο και βασίζεται στην εμπειρία και στο ταλέντο, το οποίο και είναι καθαρά υποκειμενικό ζήτημα. Ακριβής ορισμός για την τέχνη δε μπορεί να δοθεί, καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο εφόσον μπορεί να συμπεριλάβει τα πάντα, αποτελεί έννοια ρευστή και διαρκώς επαναπροσδιοριζόμενη.

Στις τέχνες, ειδικότερα τις εικαστικές, εντοπίζεται και η φωτογραφία με την οποία πολλοί άνθρωποι ανά τον κόσμο, επαγγελματίες ή ερασιτέχνες, ασχολούνται. Αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα του πολιτισμού των ανθρώπων, καθώς χάρη σε εκείνη διαφυλάσσονται αναλλοίωτα διάφορα στοιχεία που μπορεί να σχετίζονται με οποιοδήποτε τομέα. Για τον λόγο αυτόν, πέρα από την προβολή των φωτογραφιών στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οργανώνονται και μερικά φεστιβάλ  όπου ο κόσμος καλείται προκειμένου να θαυμάσει το έργο ορισμένων φωτογράφων ή να πάρει έμπνευση.

1. Athens Photo Festival
Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά φεστιβάλ, σε πανελλαδικό επίπεδο, που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα. Επικεντρώνεται στη σύγχρονη φωτογραφία και στο ρόλο που αυτή διαδραματίζει στη σύγχρονη κοινωνία με τη συμμετοχή περισσότερων από 100 καλλιτεχνών. Συμπεριλαμβάνει, πέρα από εκθέσεις φωτογραφιών, πολλαπλές δραστηριότητες  εκπαιδευτικά προγράμματα, δράσεις δικτύωσης κ οινωνικές πρακτικές, παράλληλες εκδηλώσεις  ούτως ώστε να αναδείξουν τη σύγχρονη φωτογραφική δημιουργία και την αλληλεπίδραση με την ευρύτερη πολιτιστική κοινότητα.

πηγή εικόνας: photofestival.gr

 

2. Φεστιβάλ φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Ένα ακόμη φεστιβάλ, για τους λάτρεις της φωτογραφίας, διοργανώνεται, στη Θεσσαλονίκη αυτή τη φορά, κάθε χρόνο μετά το φεστιβάλ Κινηματογράφου. Περιλαμβάνει μια σειρά από εκθέσεις φωτογραφίας με στόχο την ανάδειξη της σύγχρονης φωτογραφικής αντίληψης και μιας διαφορετικής οπτικής πάνω στα πολιτιστικά δρώμενα. Είναι μια διαδραστική ,διαρκής αναζήτηση που ενισχύει την ελευθερία του πνεύματος, ενώ παράλληλα ενδυναμώνει τον καλλιτεχνικό και κοινωνικό διάλογο. Στεγάζεται σε μουσεία, πολιτιστικούς τόπους και αίθουσες χώρους στην Θεσσαλονίκη.

πηγή εικόνας: cityportal.gr

3. Chania International Photo Festival
Στην πόλη των Χανίων, επίσης, έχουμε φεστιβάλ, που έχει δημιουργηθεί από την Blank Wall Gallery  και στο οποίο συμμετέχουν φωτογράφοι από αρκετές χώρες. Διεξάγεται συνήθως από τον Δήμο Χανίων που παραχωρεί τους χώρους του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, τις τελευταίες ημέρες του καλοκαιριού. Οι φωτογράφοι που δηλώνουν συμμετοχή επιλέγουν ανάμεσα σε 16 διαφορετικές κατηγορίες . Η πόλη μετατρέπεται σε διεθνές κέντρο έκφρασης της τέχνης εστιάζοντας στη φωτογραφία και αναδεικνύοντας την τεράστια επιρροή της στον σύγχρονο άνθρωπο.

πηγή εικόνας: photologio.gr

4. Antiparos International Photo Festival
Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, αποτελεί το φεστιβάλ φωτογραφίας στο νησί της Αντίπαρου. Διοργανώνεται κάθε χρόνο τον Ιούλιο  και περιγράφεται ως «το μικρότερο διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας στον κόσμο» και εκθέτει το έργο 15 προσεκτικά επιλεγμένων, βάσει τεχνικών και καλλιτεχνικών προσόντων, φωτογράφων. Οι φωτογραφίες εκτίθενται στη γκαλερί «Αντί» και στους τοίχους του Κάστρου, χτισμένου το 15ο αιώνα. Ο ατμοσφαιρικός φωτισμός, οι μουσικές παραστάσεις και η μοναδική ατμόσφαιρα της Αντιπάρου κάνουν το AIPF μια αξέχαστη εμπειρία.

πηγή εικονας: antiartgallery.gr

Η φωτογραφία είναι μαγεία, πέρα από τέχνη, συναρπάζει όσους ασχολούνται με αυτήν και ελκύει και εκείνους που δεν ασχολούνται. Όλοι μπορούν, απρόσκοπτα, να την απολαύσουν. Τα φεστιβάλ μπορούν να αποτελέσουν σημείο εκκίνησης για κάποιον που του αρέσει η φωτογραφία, ώστε να δημιουργήσει κάτι δικό του.

maxmag.gr

 

Post a Comment

Digital

error: Content is protected !!